Ruwac: expert in afzuigsystemen, installaties en industriële stofzuigers

Ruwac industriële stofzuigers en afzuiging
Search
Close this search box.
veilige werkomgeving in industriële omgevingen

Een veilige werkomgeving creëren

Explosieveiligheid is een belangrijke zorg voor bedrijven die actief zijn in industriële omgevingen waar ontvlambare stoffen en gassen aanwezig zijn. Ruwac’s ATEX-gecertificeerde stofzuigers zijn ontworpen om explosiegevaar te minimaliseren en een veilige werkomgeving te waarborgen. In deze blog kijken we naar de rol van Ruwac in explosieveiligheid en geven we tips voor het veilig werken in ATEX-zones.

Preventie voor een veilige werkomgeving

Een van de belangrijkste manieren waarop Ruwac bijdraagt aan een veilige werkomgeving is door het ontwerp en de functies van hun ATEX-gecertificeerde industriezuigers. Deze industriezuigers zijn speciaal ontworpen om ontvlambare en explosieve stoffen veilig op te vangen en te verwijderen, waardoor het risico op stofexplosies wordt verminderd.

De stofzuigers zijn voorzien van antistatische en geleidende materialen, efficiënte filtratiesystemen, aarding en aardingsklemmen om de veiligheid te waarborgen tijdens het gebruik.

veilige werkomgeving

Veilige werkomgeving in Atex zones

Naast het gebruik van ATEX-gecertificeerde stofzuigers zijn er verschillende maatregelen die bedrijven kunnen nemen om de veiligheid in explosiegevaarlijke omgevingen te waarborgen:

– Opleiding en bewustwording
Zorg ervoor dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de risico’s en procedures met betrekking tot explosieveiligheid. Regelmatige training en opleiding zijn essentieel om een veiligheidsbewuste cultuur te bevorderen.

– ‘Good housekeeping’ en onderhoud
Houd de werkplek schoon en goed georganiseerd om de ophoping van ontvlambare stoffen te minimaliseren. Voer regelmatig onderhoud uit aan apparatuur en installaties om ervoor te zorgen dat ze in goede staat verkeren en geen risico vormen.

– Ventilatie en stofafzuiging
Zorg voor voldoende ventilatie en stofafzuigingssystemen om de concentratie van ontvlambare stoffen in de lucht te verminderen. Dit helpt om het risico op explosies te verkleinen en zorgt voor een gezondere werkomgeving.

– Noodprocedures en uitrusting
Zorg voor duidelijke noodprocedures en zorg ervoor dat alle medewerkers weten wat ze moeten doen in geval van een incident. Zorg ook voor de juiste brandbestrijdings- en veiligheidsuitrusting, zoals brandblussers en EHBO-koffers.

Video afspelen over ATEX gecertificeerde industriezuiger

Tips voor een veilige werkomgeving

Regelmatig onderhoud en inspectie van ATEX-apparatuur is cruciaal voor het handhaven van een veilige werkomgeving. Zorg ervoor dat de stofzuigers regelmatig worden geïnspecteerd en onderhouden volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Dit omvat het controleren en vervangen van filters, het controleren van aardingsklemmen en het inspecteren van de algemene conditie van de stofzuiger. Door een goed onderhoudsprogramma te hanteren, kan de levensduur van de apparatuur worden verlengd en blijft de werkomgeving veilig.

Daarnaast moet explosieveiligheid worden geïntegreerd in het algehele veiligheidsbeleid van een bedrijf. Dit betekent dat er een gestructureerde aanpak moet zijn om risico’s te identificeren, te beoordelen en te beheersen. Het is ook belangrijk om duidelijke verantwoordelijkheden toe te wijzen aan werknemers en het management voor het handhaven van de veiligheidsnormen. Door een cultuur van veiligheid te bevorderen en ervoor te zorgen dat alle werknemers betrokken zijn bij het handhaven van de veiligheid, kan een bedrijf het risico op incidenten verminderen en de veiligheid van zijn werknemers waarborgen.

Ruwac speelt een belangrijke rol in explosieveiligheid door het aanbieden van ATEX-gecertificeerde stofzuigers die zijn ontworpen om het risico op stofexplosies te minimaliseren. Bedrijven kunnen echter nog verder gaan door een alomvattende benadering van veiligheid te hanteren, waarbij opleiding, bewustwording, preventieve maatregelen en goed onderhoud worden gecombineerd om een veilige werkomgeving te creëren. Door te investeren in zowel de juiste apparatuur als in een veiligheidscultuur, kunnen bedrijven het risico op explosies verminderen en de veiligheid van hun werknemers waarborgen.

ATEX-gecertificeerde stofzuigers voor een veilige werkomgeving

ATEX-gecertificeerde stofzuigers

R01

Modulaire industriezuiger die met verschillende afvoersystemen leverbaar is. Hoogwaardige behuizing van GFK. Er is ook een uitvoering voor sanering van asbest.

NA 7-26

Industriezuiger die geschikt is voor de afzuiging van explosieve stoffen, maar ook voor resten van drijfgaspoeder, titanium-, aluminium- of magnesiumstof.

DS6

De Ruwac DS6 kan zwevend stof direct op de plaats van ontstaan af zuigen. De filters van grote afmetingen zijn geschikt voor verschillende stofklassen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze oplossingen voor een schone en veilige werkomgeving en ontdekken waarom zoveel bedrijven in diverse sectoren vertrouwen op onze kenmerkende rode en zwarte stofzuigsystemen? 

Neem dan vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte. We zijn u graag van dienst met een deskundig advies!