Ruwac: expert in afzuigsystemen, installaties en industriële stofzuigers

Ruwac industriële stofzuigers en afzuiging
Zoek
Sluit dit zoekvak.
atex betekenis atex zones

Wat is de ATEX betekenis en wat is het belang in industriële omgevingen?

Werken in een industriële omgeving brengt veel uitdagingen met zich mee, vooral als er ontvlambare stoffen en gassen aanwezig zijn. ATEX is een cruciaal concept dat helpt om deze omgevingen veilig te houden. In deze blog leggen we uit wat ATEX is, waar het vandaan komt en waarom het zo belangrijk is in de industrie.

Wat is de ATEX betekenis?

ATEX staat voor “ATmosphères EXplosibles” en verwijst naar twee Europese richtlijnen voor explosieveiligheid. Deze richtlijnen zijn ontwikkeld om werknemers te beschermen tegen explosiegevaar in gebieden met een explosieve atmosfeer. Ze stellen eisen aan zowel de apparatuur die in de verschillende zones wordt gebruikt als aan de arbeidsomstandigheden.

ATEX zones en richtlijnen

Er twee verschillende ATEX-richtlijnen binnen de Europese richtlijnen en wetgeving: 

ATEX Gevarenzones en classificaties 

Explosiegevaarlijke zones zijn geclassificeerd op basis van de aanwezigheid en frequentie van ontvlambare stoffen of gassen. Er zijn drie hoofdcategorieën, deze worden Atex Zones genoemd:

ATEX-gecertificeerde apparatuur moet geschikt zijn voor gebruik in de specifieke zone waarin het wordt geïnstalleerd.

Het begrijpen van ATEX, ATEX zones en het belang ervan in industriële omgevingen is essentieel voor het waarborgen van de veiligheid van werknemers en het voorkomen van explosies. Door te voldoen aan de ATEX-richtlijnen, kunnen bedrijven risico’s beheersen en zorgen voor een veilige en betrouwbare werkomgeving.

De ATEX zones

ATEX-zones classificeren dus het risico op explosieve atmosferen in een bepaald gebied. Ze bepalen veiligheidsmaatregelen voor apparatuur en procedures. Verschillen tussen de zones liggen in frequentie en duur van explosiegevaar, met bijbehorende veiligheidseisen.

Voor gebieden waar met explosieve gassen wordt gewerkt, zijn de volgende drie ATEX-zones vast gelegd:

ATEX-zones voor stofomgevingen classificeren gebieden op basis van het explosierisico door brandbaar stof. Ook deze helpen bij het vaststellen van preventieve maatregelen voor apparatuur en activiteiten.

Video afspelen

ATEX-gecertificeerde oplossingen

Ruwac levert geavanceerde ATEX-gecertificeerde oplossingen voor een veilige en stofvrije werkomgeving. Onze ATEX-gekeurde stofzuigers garanderen 100% veiligheid op de werkvloer en zijn ontworpen voor continu gebruik in productie-installaties.

Naast onze hoogwaardige industriële stofzuigsystemen biedt Ruwac Nederland uitgebreide ATEX-keuringen, inclusief NEN 3140 keuringen, om ervoor te zorgen dat uw bedrijf voldoet aan de strengste veiligheidsnormen. Met ons als partner bent u verzekerd van snelle reactietijden en een landelijke dekking in heel Nederland.

Kies voor Ruwac Nederland en ervaar de voordelen van onze op maat gemaakte stofbeheersingsoplossingen, die zorgen voor een schonere, veiligere en efficiëntere werkomgeving.

Afzuigsystemen en installaties voor:

industriële stofzuigers ATEX

Industrie

Onder zware omstandigheden werken Ruwac oplossingen 24 uur per dag, 7 dagen per week. Voor een veilige en schone omgeving, waar het prettig werken is.
Ruwac industriële stofzuigers houtwerkplaats

Werkplaats

Veel kleine en grote ambachtsbedrijven gebruiken Ruwac stofzuigers dagelijks voor het schoonhouden van machines, producten en werkplaatsen.

Voedingsmiddelen

De stof- en afzuigsystemen van Ruwac worden veel ingezet in de voedselproductie, ondermeer in stofexplosiebestendige uitvoeringen.

Meer weten?

Wilt u meer weten over onze oplossingen voor een schone en veilige werkomgeving en ontdekken waarom zoveel bedrijven in diverse sectoren vertrouwen op onze kenmerkende rode en zwarte stofzuigsystemen? 

Neem dan vandaag nog contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte. We zijn u graag van dienst met een deskundig advies!

Veelgestelde vragen over ATEX

ATEX is de afkorting voor de term “ATmosphères EXplosibles” en verwijst naar de Europese richtlijnen voor explosieveiligheid. Met deze richtlijnen worden werknemers beschermt tegen explosiegevaar in (industriële) omgevingen met een explosieve atmosfeer.

Een ATEX zone geeft op basis van de aanwezigheid en frequentie van ontvlambare stoffen of gassen een classificatie aan van de explosie gevaarlijkheid van een omgeving Er zijn drie hoofdcategorieën, die Atex Zones worden genoemd.
  • Voor gassen zijn er de ATEX Zones 0, zone 1 en zone 2. Waarbij geldt dat zone voor zone 0 de hoogste eisen worden gesteld en voor zone 2 de laagste, omdat in deze omgevingen minder frequent explosie gevaarlijke gassen worden gebruikt. 
  • Voor stof worden de ATEZ zones 20, zone 21 en zone 22 gebruikt, waarbij geldt dat zone voor zone 20 de hoogste eisen worden gesteld en voor zone 22 de laagste, omdat in deze omgevingen minder frequent explosie gevaarlijke stoffen worden gebruikt.